Maria van Erp weer koning!

[picasaView userid=”115574747566389051966″ album=”20150607 Koningschieten”]

Het St. Antoniusgilde in St. Anthonis vierde 7 juni Sacramentsdag met het koningschieten. Vroeg in de ochtend waren gildebode en tamboer op pad om in het dorp het jaarlijks traditionele evenement bekend te maken. Nadat het gilde het oude koningspaar aan huis had afgehaald was met  de plechtige Eucharistieviering, waarin gildeheer pastoor Van der Sluis voorging, de opening van deze jaarlijkse feestdag van het gilde.

Na een heerlijke koffietafel bij de 3 Burgemeesters begon rond 1 uur ’s middags de ceremonie van het koningschieten. Het werd een prachtige, sportieve wedstrijd met veel publieke belangstelling rond de mooie Brink. Een extra sterke vogel moest de wedstrijd spannend maken. Gemiddeld 125 raak schoten zouden nodig zijn om de vogel te laten vallen. Bij het naderen van de 100 raak schoten werd het bijzonder spannend. Stukken gips werden er af geschoten maar de vogel bleef hangen. Intussen waren de oude koningen nog steeds in de race met concurrentie van enkele andere schutters.

Om half 4 viel de vogel na 101 raak schoten naar beneden. Het was Maria van Erp die zich de koning 2015 van het St. Antoniusgilde mag noemen. Ook in 2011 schoot Maria zich tot koning. Na de inhuldiging werd de door het gemeentebestuur geschonken erewijn gedronken en kon de nieuwe koning de felicitaties in ontvangst nemen. De kerkklokken werden geluid en zo werd de dorpsgemeenschap in kennis gesteld van de nieuw koning.

Zondag 14 juni gaat het St. Antoniusgile met de nieuwe koning naar de vrije gildedag in Gassel.