Koningschieten 2012: Gerrit Aben is de nieuwe koning!

Gerrit Aben schoot zich op zondag 10 juni 2012 tot nieuwe koning van het St. Antoniusgilde uit St. Anthonis.

Om zeven uur in de ochtend waren er op verschillende plekken in het dorp al aankondigingen voor het koningschieten. Het gilde woonde vervolgens een Eucharistieviering bij en gildeheer Roland Kerssemakers ging voor in de daarop volgende Sacramentprocessie.

Na de lunch trok het gilde op naar het grasveld van de Brink in St. Anthonis waar de wedstrijd kon beginnen. Meerdere gildebroeders en ook de oud-koningin schoten voor het koningschap. 116 raakschoten waren nodig om de vogel naar beneden te krijgen en na 169 schoten was de winnaar bekend. Met prinses Nellie in zijn nabijheid verklaarde Gerrit Aben dat hij zijn best zal doen met de hulp van God en de heilige Antonius Abt een goede koning te zijn en het koningschap op een waardige wijze en tot eer van het gilde in te vullen, de Caert hierbij na te leven en niets te doen in het nadeel van het gilde. Hoofdman Jos Verbeeten hing vervolgens de koning het juweel om.

Na de formaliteiten van de installatie werd door burgemeester Sijbers de erewijn aangeboden. Aansluitend was er voor de gildebroeders en -zusters nog een gezellig samenzijn.

Bekijk hoe Gerrit de vogel van de schietpaal afschiet.