Koningschieten 2010: Marcel van Erp nieuwe koning!

Wind maakt de strijd om nieuwe koning St. Antoniusgilde extra spannend. Onder stralende weersomstandigheden kon op de lommerrijke Brink van St. Anthonis het koningschieten 2010 plaatsvinden. ’s Morgens om 7 uur kondigde de deken-gildebode op diverse plekken in het dorp het koningschieten aan door het voorlezen van een proclamatie van de overheid. Na het afhalen van het koningspaar was om half 11 de Plechtige Eucharistieviering met gilde-eer.

Tijdens deze dienst was er sinds lange tijd weer een korte processie in het dorp. Het gilde, het gemengd koor en de kerkgangers namen deel aan deze “geloofsgetuigenis”. Onder de baldakijn droeg pastoor Roland Kerssemakers het Heilig Sacrement rond de Brink waarna men in de kerk terug ging voor de afsluiting van de plechtige viering. Na de overvendeling van het kerkelijk en wereldlijk gezag gebruikten de gildebroeders en -zusters een Brabantse koffietafel bij Pasta en Pesto.

Om half 2 begon de wedstrijd voor het koningschap 2010 onder belangstelling van vele dorpsgenoten en passanten. Echter, na 40 schoten, toen de vogel bijna los hing, was het de wind die de vogel deed vallen. Wie was nu de nieuwe koning: de laatste die raak schoot of de laatste schutter? Na beraad binnen de overheid en overleg met de schietcommissie werd de reservevogel geplaatst en kreeg de wedstrijd een extra spannend vervolg. Uiteindelijk streden 8 leden voor het koningschap. Bij de tweede vogel waren 89 raakschoten nodig om de vogel naar beneden te krijgen.

Na grote spanning in 17 schietronden was het de vaandrig Marcel van Erp die de vogel naar beneden schoot. Hierna volgde de inhuldiging van de nieuwe koning. Trots liet de koning Marcel zich door de hoofdman Jos Verbeeten het juweel omhangen. Koning Marcel en zijn koninging Maria, tamboer bij het gilde, zal komend jaar deze belangrijke rol bij het gilde vervullen. Zoals gebruikelijk werd de erewijn geschonken bij de tronen voor het gemeentehuis en beierden de klokken in de toren van de parochiekerk om het einde van de strijd om het koningschap en de winnaar bekend te maken.

Aansluitend volgden de felicitaties en werd de middag voortgezet met gezellig teren in de buitenlucht. A.s. zondag is het eerste officiƫle optreden van de nieuwe koning bij de in gebruik name en inzegening van het gildeterrein en de schietpalen.