Maria van Erp voor de vierde keer gildekoning

Het was een spannende strijd afgelopen zondag. Het laatste uur van de wedstrijd ‘vloog’ de vogel alle kanten op en was het wachten op het schot dat precies de zwakke plek zou raken. Met een mooi raak schot maakte Maria een einde aan de spanning; om vijf voor half vijf (na een kleine drie uur schieten) raakte ze de vogel vol op die zwakke plek en kwam het geheel naar beneden. Voor de vierde keer schoot Maria zichzelf tot koning van de gild!

De dag was al goed begonnen met (ondanks slechte weersvoorspellingen) slechts een enkel drupje regen bij het optrekken naar het oude koningspaar en vervolgens naar de kerk. Na een mooie viering en het maken van de groepsfoto’s (op de trappen van onze mooie nieuwe kiosk) genoten we samen van een prima koffietafel bij Van Kol. Aldaar werd ook de loting verricht voor de volgorde van het koningschieten. Na de gebruikelijke tradities zoals het drie maal trekken rond de schutsboom, mocht onze gildeheer de boom ‘vrijen’ door het eerste schot te lossen. Zoals gezegd werd het een spannende wedstrijd en in de laatste 14 ronden waren er nog 7 schutters die serieus de strijd met elkaar aan gingen. Aangejaagd door een enthousiast publiek (waaronder onze gildezuster Nellie de Hoog!) nam de spanning toe en daarmee ook het aantal missers. Het 178ste schot (waarvan 139 rake schoten) verloste iedereen van die spanning, de vogel lag in stukken op de grond. Maria gaf aan dat ze het koningschap graag aan wilde nemen en we gingen over tot de eedaflegging van onze nieuwe koning. Na het overvendelen maakte Maria bekend dat haar echtgenoot Marcel haar prins-gemaal zou zijn en werd hij met tromgeroffel door onze tamboers begeleid naar zijn koningin. Hierna werd de erewijn geschonken en mochten we genieten van een vendelgroet door onze vendeliers. Na de felicitaties bleef het nog lang gezellig op de Brink. We kijken terug op een mooie dag en danken iedereen voor de deelname, hulp en aanwezigheid.

Iemand vroeg me nog of we Maria nou koning of koningin noemen. De functie van Maria is officieel gildekoning, daar wordt geen verschil gemaakt in de geslachtsnaam. Maar de aanspreektitel is koningin. Dus onze ‘gildekoning’ is ‘koningin’ Maria van Erp; ik hoop dat jullie het nog snappen 😉

Er zijn veel foto’s gemaakt op deze mooie dag en op social media zijn er al aardig wat te zien. Maar niet iedereen beschikt over facebook dus binnenkort worden de foto’s ook in ons album op internet geplaatst en dan zijn ze via onze eigen website te bewonderen. Voor nu deel ik graag een filmpje van Martien van Dommelen met jullie die een mooie foto-compilatie heeft gemaakt! Klik hieronder op de link: